Samia kiusasivat myös vaikeat uniongelmat..... joihin melatoniinin käyttö on tuonut helpotusta.
Melatoniini on elimistön oma hormoninkaltainen aine, ja sitä erittyy pimeänä vuorokauden aikana käpylisäkkeestä. Unitutkija Markku Partisen mukaan melatoniini-lääkitystä käytetään esimerkiksi allergisten, kehitysvammaisten ja ylivilkkaiden lasten uniongelmiin.
- Perheiltä tulleen kokemustiedon pohjalta melatoniinista on ollu apua ja sen käyttö on yleistymään päin, toiminnanjohtaja Virpi Dufva ADHD-liitosta sanoo.
Tarkkoja tilastoja käytöstä ei ole. Suomessa melatoniinia voi ostaa reseptillä, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa sitä myydään kaupoissa.
Unitutkija Partinen korostaa, että on näyttöä siitä, että on lapsiryhmiä, jotka hyötyvät melatoniinista. Kaiken kaikkiaan käytössä pitää kuitenkin olla varovainen.
- Nyt jos me annetaan ulkopuolista melatoniinia niin saattaa olla, että se jollakin tavalla sotkee normaalia kehitystä ja puberteetin alkamista suuntaan tai toiseen ja sen takia ihan kevyin periaattein ei kyllä kannata lapselle lähteä melatoniinia käyttämään, Partinen muistuttaa.
Partinen tietää tapauksia, joissa jopa 7-vuotiaalla tytöllä on alkanut kuukautiset, kun melatoniinin käyttö on lopetettu.
- Kyllä, tällaista minulle on kerrottu kansainvälisissä kongresseissa, kun olen ollut. Kun on syötetty hyvin suuria annoksia, aivot tulkitsevat sen niin, että nyt melatoniinipitoisuus laskee ja sitten tytöllä alkaa kuukautiset.
Partinen korostaa, että kyse on kuitenkin yksittäistapauksista
Vaikeat uniongelmat ratkesivat
Vihtiläisperheen 10-vuotiaalla Samilla todettiin autismin kirjoon kuuluva Aspergerin syndrooma nelisen vuotta sitten. Samia kiusasivat myös vaikeat uniongelmat, joihin melatoniinin käyttö on tuonut helpotusta.
- Melatoniinin ansiosta Sami jaksaa eri tavalla koulussa. Hänellä ei ole keskittymisvaikeuksia, hän on iloinen, elämänmyönteinen ja onnellinen, äiti Pirkko Kriikku sanoo.
Samilla lääke on ollut käytössä kolme vuotta, ja lääkitystä aiotaan jatkaa toistaiseksi.
- Meillä on hyvin vankka luottamus lääkärin ammattitaitoon. Voimme luottaa lääkärin näkemykseen siitä, että lääke on meidän tilanteessa tarpeen ja turvallista käyttää, toteaa Pirkko Kriikku.
19.1.2010 YLE Uutiset/Sari Aro/YLE Olotila
Lisää kommentti